Pengenalan
Makanan yang mengandungi kelima -lima jenis zat makanan dalam kadar yang diperlukan untuk mengekalkan kesihatan tubuh badan.
Memberi segala zat - zat makanan dalam kandungan yang betul untuk seseorang individu dan dibahagikan dengan betul dalam sehari.
- protein untuk membina dan membaiki tubuh badan.
- vitamin dan garam galian utnutk memberi perlindungan kepada tubuh badan.
- karbohidrat dan lemak untuk memberi tenaga dan haba tubuh badan.
KEPENTINGAN MAKANAN SEIMBANG
- Menentukan tenaga yang cukup untuk keperluan tenaga dan tubuh badan
- Menentukan pembesaran dan perkembangan serta pemikiran yang baik
- Pemulihan dan penggantian tisu-tisu dalam badan.
- mempercepatkan proses penyembuhan seperti demam, selsema, dan luka.
- Menentukan badan mempunyai daya ketahanan badan yang cukup untuk menentang penyakit.
- Mengekalkan kesihatan badan seperti pembinaan sel-sel darah bagi mengelakkan daripada anaemia.
Pilih makanan yang segar dan berkualiti |
Mengikut aliran carta piramid makanan |
PENYAKIT PENYAKIT AKIBAT KEKURANGAN DAN KELEBIHAN PEMAKANAN
1. KWASHIOKOR
- Adalah satu keadaan yang disebabkan leh kekurangan protein.
- biasanya berlaku di Negara tropika dan subtropika dimana makanan penduduknya rendah dalam kandungan kanji yang tinggi
- berlaku dikalangan kanak-kanak dibawah umur 5 tahun.
simptom kwashiokor |
- Pertukaran warna rambut ke warna oren kemerahan.
- Kulit kering dan terdapat ruam
- Perutnya buncit dan badannya bengkak
- Tubuhnya lemah dan gangguan urat saraf (muscle wasting) dan system pencernaan tidak upaya untuk menyerap makanan.
- Radangan di sisi bibir dan lidah serta perdarahan di gusi dan kulit bersisik
- Cirit - birit, anemia dan kemasukan lemak ke dalam hati (pembesaran hati).
2. MARAMUS
- Disebabkan oleh kekurangan kalori dan protein. Juga dikenali sebagai "Protein Calories Malnutrion Disease.
- Ia berlaku di kalangan kanak- kanak yang bawah 1 tahun di negara - negara membangun
MANIFESTASI KLINIKAL
No comments:
Post a Comment